Ez az oldal egyszerűsített, nyomtatóbarát változata.
Ide kattintva léphet vissza az eredeti oldalra.
Pongó János :
Jubileum a Mlinkó Iskolában


2008.10.18.Százhét esztendővel ezelőtt, 1901. október elsején kezdte meg működését a ma első igazgatója, Mlinkó István nevét viselő siketek iskolája.

Átvéve a pongo-logoHeader.gif weboldalról.

Ekkor az intézmény még nem saját épületben működött, azt csak 1928-ban, azaz pontosan 80 évvel ezelőtt vehették birtokukba. Az önállló épület létesítését már az első világháború előtt kezdeményezték, a pénz is összegyűlt rá, de a háborús idők ezt elvitték. Az akkori beruházást még az első igazgató kezdte meg, de a létesítmény felépültét már nem élhette meg. A siketek iskolája azóta is az egri Klapka úton található épületben működik és 1991-ben felvette Mlinkó István nevét.
Ettől az időszaktól évi rendszerességgel október második hetében tartják meg a Mlinkó-napokat, amely az idén egybeesik az iskolaépület átadásának 80. évfordulójával is. A mögöttünk álló hetet tehát ennek a jubileumnak szentelték. Számos programot szerveztek, pénteken pedig felvágták a neves alkalomra készült tortát, amelyből az intézmény mind a 103 tanulója kapott egy-egy szeletet.

Cikk és fotó: Gál Gábor

pongo-1041636_000.jpg