AKADÁLYMENTES VÁLTOZAT TARTALOM • Elérhetőségeink • Bemutatkozunk • Közzétételi lista • Pályázataink • Alapítványunk • A tanév képei • Fotóalbumok • Ballagási tablók
  
 
Beküldő neve
webmester
Beküldés időpontja :
2014.05.12.
Elolvasva
1045
  Nyomtatható változat

Pongó János

Téma: Információs oldalak/Bemutatkozunk

Mlinkó Istvánról

<<< Előző cikkhez Következő cikkhez >>>
 
    

  
 

Mlinkó István 1872

 

Mlinkó István - iskolánk alapítója

Mlinko_Istvan_keretes2.jpg Mlinkó István 1872. aug. 6-án született Vácott. Édesapja Mlinkó Mátyás volt. Mlinkó István Vácott járt iskolába, majd Esztergomban végzett tanítóképzőt. Ezután tanárként dolgozott. 1894-ben kezdett tanítani a váci siketek iskolájában. Mlinkó István - 1896. június 13-án - siketnémák oktatására képesítő tanári oklevelet szerzett. A váci intézetben dolgozott 1901. június 4-ig, Egerbe történő kinevezéséig. Intézetalapító, igazgatói tevékenységét 1901. október 15-én kezdte meg Egerben - egy kétszoba-konyhás vályogházban, melyben öt siket növendéket oktatott, nevelt. Mindenre kiterjedő szervezőmunkával meg kellett alapoznia a reá bízott gyermekek szociális biztonságát és eredményes oktatásukat, hogy bebizonyíthassa: nem felesleges pénzpazarlás a siketek oktatása-nevelése.

A növendékek felvételét minden évben közzé tette az újságokban a következő figyelemfelhívó szöveg kíséretében: Az intézetben a gyermekek hat év alatt megtanulnak hangosan beszélni, írni, olvasni, számolni. Sőt, a fiúk valamely iparágban, a lányok pedig konyhai teendőkben, női kézimunkában és ruhavarrásban is képeztetnek."

Mlinkó István már 1902-ben kérelemmel fordult Eger képviselő-testületéhez, hogy korszerű iskola-épület építésére telket adományozzanak az intézetnek. Kérelmét hosszas levelezgetés után elutasították. (A telket végül egy egri lakos, Gampler Róza 1916. aug. 24-én kelt közjegyzői végrendeletében örök alapítványul hagyományozta az egri siketnéma intézetnek.)

Mlinkó István népszerűsítő előadásokat tartott a siketség okairól, a siketek oktatásának és nevelésének történetéről. Az Egri Keresztény Iparoskörben évi rendszerességgel gyakorlati bemutatókat szervezett. Felhívásokat tett közzé adományozásra is. A vármegyeháza nagytermében egy-egy tanév végén nyilvános záróvizsgákat rendezett a főispán, alispán, a vármegyei és városi jegyző, a miniszteri biztos, a szülők és a város érdeklődő polgárai előtt. A szóbeli vizsgákat - kollégái segítségével - rajz- és kézimunka-kiállításokkal is kiegészítette. Később már a város iskoláinak, a tanítóképző intézeteknek a képviselőit is meghívta. A város polgárainak szórakoztatására az iskola tanulói tornabemutatókat is tartottak. A nyilvános vizsgákkal kezdetben az volt a célja, hogy igazolja: a tanult siket ember nem terhe a társadalomnak, hanem teljes értékű tagja. A későbbiekben a szakmai eredmények felmutatására tevődött át a hangsúly.

Mlinkó István felismerte, hogy a siketek oktatása mellett Eger beszédhibás gyermekeiért is tennie kell. 1904 szeptemberében hathetes „gyógytanfolyamot" indított dadogók és más beszédhibások számára. Felkarolta a siketek testi nevelését, és játékdélutánokat rendezett a gyerekeknek. Növendékei kulturális nevelése érdekében megnyerte az egri színház és mozi igazgatóit, akik ingyenes belépőjegyeket biztosítottak.

Mlinkohet_040.jpg

A város és a megye társadalmi életéből is kivette a részét az iskolaalapító igazgató. Tagja volt a képviselő-testületnek, a római katolikus iskolaszéknek; tevékenykedett az iparoskörben, a lövészegyletben és az önkéntes tűzoltó- és mentőegyletben. 1914-re elkészültek az új intézet tervei, de felépítését az I. világháború meghiúsította. A Mlinkó István által összegyűjtött pénzt: az intézet alaptőkéjét a hadikölcsön felemésztette...

Mlinkó István nem csüggedt. 1922-ben nagy álma megvalósításához az anyagi alapok előteremtését újra kezdte. Kollégáival előadói körutakra utazott Borsod és Heves megyékben, hogy népszerűsítse a siketoktatást. Ezek az előadások erkölcsi és anyagi sikereket egyaránt hoztak.
Terve megvalósulását azonban nem érhette meg, mert 52 éves korában, 1924. március 30-án váratlanul meghalt. 1928 szeptemberére készen állt az egri siketintézet minden igényt kielégítő, első, igazi épülete. Ebben az épületben működik az iskola és a diákotthon már 82 éve…

Megemlékezés Mlinkó István képe előtt

 

(A 2001-ben megjelent CENTENÁRIUMI EMLÉKKÖNYV alapján készítette: Pongó János)

 <<< Előző cikkhezKövetkező cikkhez >>>


Az aktuális 'Bemutatkozunk'  című téma valamennyi cikke
Tantestület :  ISKOLÁNK TÖRTÉNETE ...
Pongó János :  Mlinkó Istvánról ... Ezt olvasom!
Tantestület :  Utazótanári hálózatunkról ...
Tantestület :  Óvodánkról ...
Tantestület :  Iskolánkról ...

 
    


Generálás ideje: 0.08 mp 
 KEZDŐLAPRA
 LETÖLTÉSEK
 TÁRSOLDALAK
 VENDÉGKÖNYV
 STATISZTIKA

Keresés a honlapon


Felhasználónév:

Jelszó:  

WEBKAMERA: EGER, DOBÓ TÉR

...ami mindíg jól jöhet...


Online rádiók

A linkre kattintva, külön fülben megnyíló oldalon számos internetes rádió élő, online adása található. Csak kattintson kedvenc adója nevére és máris hallgathatja annak műsorát.A teljes élethez vezető egyik lehetséges út a pályatévesztés.

Rubik Amőba Szókereső Állatos
szókereső


Pályázatok, alapítvány
HATÁRTALANUL
Tovább a pályázat főoldalára

HAT-14-01-0623 :
Nagy királyaink, költőink, történelmi személyiségeink nyomában

TÁMOP pályázat
Tovább a pályázat főoldalára
Tovább a pályázat főoldalára
 1. A pályázat bemutatása
 2. Nyitó rendezvény
 3. Programok
 Utazótanári családi nap
 Őszi családi nap
 Partnerintézmények...
 Logopédiai szakmai nap
 Regionális szakmai nap
 Tájékoztató bölcsőde...
 Mentálhigiéné
 Szakmai nap védőnőknek
 Tájékoztató családgo...
 Tavaszi szakmai nap
 Szakmai délelőtt gye...
 Érzékenyítő program...
 Eszközbemutató
 Iskolai családi nap
 Ismeretátadás
 4. Képzések
 Az együttnevelés elm...
 Tehetséggondozás elm...
 Horizontális tanulás
 Kompetenciafejlesztés...
 Utazótanári továbbké...
 Horizontális tanulás-...
 Tehetséggondozás-Eg...
 Differenciálás a gyak...
 Tehetséggondozás 2.
 Családközpontú korai...
 Együtt működünk!
 Méhzümmögés és dühr...
 5. Új eszközeink
 6. Eszközkölcsönző
 7. Szakmai dokumentumok
 8. Nyilvánosság
 9. Környezeti fenntarth...
 10.Zárórendezvény


ALAPÍTVÁNYUNK
Tovább az alapítvány oldalára

 • Az alapítványról
 • ADÓ 1%
 • Beszámoló (2016)


Statisztika
Te vagy itt a(z)
1914795
látogató!
Ma  48,
ebben a hónapban
12285 látogató volt.
Jelenleg
0 regisztrált tag
és 23 vendég olvas minket.

TÁRHELY-
SZOLGÁLTATÓNK
Unsoft.hu

Kapcsolat

Webmester